Sunday, December 5, 2010

Merah


Salam 1 Malaysia...
Okey...akhirnya blog nie da berubah wajah...baru la kene dgn tajuk blog nie kan...BASIKAL
Dah terlalu lama aku biarkan blog nie bertapa, klu la blog nie di alam realiti, agaknye da penuh gan sawang bagai dah nie...msti da cm
umah antu da upenye...
orait, da ckup bebelan itu...
Since da lame bebenor aku xmenjengah blog nie, hope after this ley la jengah2 slalu and keep bebel and bebel kat cni...
So, since entry nie entitled merah, aku nk story pasal basikal aku si merah tu la...actually da bkn kepunyaan aku da si merah tu coz aku da jual die kat housemate ak sbb aku da beli si putih, beskal yg baru...hehe...tp still jasa merah xkn dilupakan...so, mari kte jejak kisah merah bersama aku...zasss...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tanggal 10 Januari 2010,
Tarikh itulah yang tercatat pada resit tanda aku sudah menjadi pemilik sah Merah. Kalau diimbas kembali, bahasa modennye "flash back". If i'm not mistaken, masa tu aku, muna dan ika housemate aku keluar ke pekan Kangar dan ketika kami dalam teksi dalam perjalanan balik, aku yang memang banyak mulut nie tanya la pada pak cik teksi tu, Pak cik
Man namenye. Kebetulan pak cik tu kawan baik kepada pak long si ika, so, lagi la sonang di ajak borak...ak tanya la pak cik tu pasal kedai basikal and boleh ke die antar
kan basikal kami kalau kami nak beli? Nak tau ape pak cik tu jawab??? Pak cik xmau la antaq, nnti calar lak keta pak cik, tp pakcik buleh antar kamu p kedai basikal yg pakcik slalu p, dekat ja, buleh kayuh sendiri balik umah. Dengan perlawaan itu, kami pun setuju la...

Sampai je kedai basikal tu, kedai Cheng Teik kat Arau, kami pun jengah2 la pilih basikal yang berkenan...then...jeng jeng jeng...terpandang plak kat 3 basikal merah...since kami pun 3 orang, set, kami mau angkat itu basikal. So, setelah berdiscuss dgn tokei kedai tu sambil pakcik man tawar menawar harganye, dapat la RM205 setiap satu basikal tu...Basikal aku n ika sama, kaler merah-biru and muna mera-kelabu since muna paling tua antara kami so die la yang lain ckit...hehe...Ketiga2 basikal tu brand OSCAR. Aku xtau pape psl bra
nd2 basikal nie, yang aku tau kayuh n repair sikit jek. Dengan itu, bermula lah riwayat Merah dan aku.

Si Merah nie la tunggangan aku p kelas setiap hari...Die jugak la yang selalu temankan aku jalan2 waktu petang, meneroka dan menjelajah bumi perlis nie...Hingga lah pada suatu hari dimana aku da dapat untung hasil jualan kuih raya, aku pn decide nak beli basikal baru, bukan xhargai Merah, tapi aku nak memajukan hidup aku...so, aku pn jual la Merah pada sahabat aku...Sedey la plak bila cerita pasal Merah camnie...tp xpe, Merah is still my Hero wat sebab ade satu hari tu aku parking Merah time aku beli lunch, ade satu kete nie p langgar and seret die...berasap kepala aku time tu...Aku tau la ak ade basikal je, ko ade kete, tp ape kes ko nak langgar basikal ak cmtu then blah je xminta maaf...aku pn xpaham dgn perangai manusia skg nie, ape harta nie sume bley bwk masuk kuboq ka???
Ok2, dah cukup bebelan, mai kte tgk pic2 Merah yg sempat aku snap...
Lokasi:: Tasik Ilham UiTM Arau



Thursday, July 15, 2010

Berangan


Berangan oh buah berangan...

Penah mkn x??? Hurm...sayep ingat lagik tanggal 30 June 2010...tu lah kali pertama mulut cumel sayep nie *perasan tol minah nie... mngunyah buah nie...sblm nie bkn xtau kewujudan buah nie, tau tp xpnh terpikir lak nak makan...slama nie sayep lalu kat pasar2 ade le bau wangi cam kopi...ngatkan dorg goreng biji kopi ke ape ke...rupe2nye buah berangan...actually die goreng buah tu dgn pasir, tp sayep heran gak cmne leh kuar bau kopi ntah...
Hurm...rase buah nie agak enak dimakan...lemak berkrim gitu...sodappp... rase die cam ala-ala biji nangka rebus...haa...pnh makan x biji nangka rebus...sedap gak, tp lagi sedap buah berangan nie...leh berangan skali...hehehe... ;p


Haaa...buah berangan yg diatas tu je yek...yg ijau dalam akuarium tu incik kura2 sayep...tp bkn sume, stu jek, lg dua tu adik cik muna yang punye...syape punye yg sedang memanjat tu...nakal kn??? ish3... name incik kure2 tu ialah....ronaldo...hehe...sempena name christiano ronaldo sbb sayep beli kure2 nie time world cup...hehe... =)

Monday, June 28, 2010

Sadis

Hurm...ari nie sayep sedey sangat...*meleleh2 air mata kuar nie Mencinyer...laptop sayep wat hal la plak...malam tadi orait jek, off pun cam bese jek... Tapi pagi nie xleh nak on plak...da la sumer kijer2 sayep dalam tu...translation boss suh wat nie banyak lagi xsiap, proposal pun xsiap lagik...waaaaaaaa....mengapakah ini semua berlaku padaku???? Dah la incik gigi nie sakit xbek2 lagi, tambah lak gan laptop yang wat hal, dengan sayep yang dilanda kemiskinan disaat2 nie, pakcik2 polis n kastam tu plak duk syok men mercun cam meraikan hari malang sayep jek....huuuaaaaaaaa.....why? why? why? *moralnyer sabar itu separuh dari iman....sabarlah wahai hatiku walaupun kepedihan melanda...hurm... Sudahlah jatuh ditimpa tangga, jatuh plak atas najis kucing...ohhhh TIDAK.... (T_T)


*nie la laptop sayep...

Wednesday, June 23, 2010

Make Windows XP 100% Genuine in 5 Steps

Step nie di curik dari blog abg wann...(http://sempoi-wann.blogspot.com).
Sayep da try...mule2 tu xjadi sbb de teknikal problem, my cute laptop nie xleh bukak activation key... Last2 terpakse dirujuk kepada sifu dan sifu pun memberi idea untuk dapatkan windows crack kat pirate bay...
Then sayep try again...yeay...da jadik...so skunk sayep nak sharing is caring...huahuahua...nak tau cuba la...zasssss....... =)


1 . Go to Start > Run >Type in “Regedit” (without the quotes of course)


2. Go to the key:

Code:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MICROSOFT\WindowsNT\CurrentVersion\WPAEvents\OOBETimer and doubleclick on it.
If you have OOBETimer then skip a,b,c steps.
If you do not have OOBETimer the folloe the given steps:-

a.Right click on the right side of “WGAEvents” and select New > Binary Value

b.Rename it to “OOBETimer” and go to step 3.


3. Then change some of the value data to anything else (delete some, add some letters,just change it!Now close out Regedit)


4. Go to Start > Run > “%systemroot%\system32\oobe\msoobe.exe /a” (again, don’t type the quotes)


5. The activation screen will come up,and then follow the following steps

a.Click on “Yes,I want to telephone customer service…” and select “Next“

b.Then do not enter anything into the next box.Just press “Change Product Key“

c.Then type in the product Key“JG28K-H9Q7X-BH6W4-3PDCQ-6XBFJ” into the box and click “Update“ [This product key has still not been blacklisted by Microsoft!]

d.Ignore rest of it and close the box after that click here to validate your windows.

Sunday, June 20, 2010

The Karate Kid

Haaa...sape da tengok citer nie, angkat idung tinggi2...heeee...
Ari nie sayep nak story pasal ini ceritaaaaa....*bahasa ape nie???
Actually, minggu lepas sayep tengok citer nie, tapi sekarang baru ade feel nk bercerita... =D
Okay, filem nie start bile Dre (Jaden Smith:: anak Will Smith nie) dan mama die, Sherry (Taraji Henson) pindah dari Detroit ke China sebab mama die kene transfer keje...Si Dre yang baru berumur 12 tahun nie plak perangainye suke tunjuk macho walaupon die xterer pon...
First day die pindah ke China tu die pegi main dekat taman yang ade kat situ n die jumpe sorang gurl nie merangkap classmate die, Mei Ying... die pun tangkap cintan la dengan si Mei Ying nie tapi malangnye si Dre nie dibelasah teruk dengan Cheng si kaki buli yang teror kung fu yang jeles sebab Dre dapat perhatian dari Mei Ying...
Dre jadik tertekan n tensen sebab die takut dengan si Cheng tu sampai die rase benci China n nak balik US. One day si Dre nie balas dendam kat Cheng, die simbah air kotor kat si buli tu, tapi malangnye Dre dikejar n dibelasah teruk sangat...*ish2...cian sangat tau...
Tapi nasib baek adenye si maintenance man, Mr Han (Jackie Chan) yang teror kung fu dalam diam2...Mr Han tolong selamatkan Dre dari kaki2 buli dan ubatkan Dre gne fire cup *ala...macam bekam tu...Then Dre ajak Mr Han pegi jumpe sifu kaki2 buli tu supaya die tak dibuli lagi...
Malang skali lagi bila sifu dorang sume tu pon jahat n zalim gak...*die ler ngajo budak2 tu jdik jahat (no weakness, no pain, no mercy katenyer...). Jadik, conclusion perjumpaan tu Dre kene berlawan dengan semua kaki2 buli dekat satu tournament kung Fu...Dengan hepi yang teramatnyer si Dre tu semangat bile dapat tau Mr Han nak ajar die kung Fu....sehinggalah tibanya hari penentuan itu...jeng3...nak tau kesudahannya??? saksikan sendiri aksi2 cute, cumel, lawak, dan aksi2 martial arts yang memang best...i luv martial arts...yeay!!! \(^_^) /

Orait, meh kite tengok trailer citer nie...

video

Saturday, June 19, 2010

Industrial Training

Salam...

Hurm...dah lme x 'menghapdate' blog nie, *konon busy la sangat
Actually aku sekarang tengah praktikal kat "Pusat Pengurusan Kesihatan Ikan dan Kuarantin" Bukit Kayu Hitam. Tu name lamenye, sekarang tempat nie dikenali sebagai Biosecurity Perikanan. Sedar2 da sebulan lebih aku kat sini...da nk masuk 2 bulan da pn...maknenye tinggal lagi sebulan ak abis praktikal...

Macam2 bende aku belajar kat cnie walaupun xbanyak macam sesetengah orang yang praktikal, tapi aku tetap bersyukur sebab aku still dapat ilmu yang orang lain x dapat...tapi kan, yang paling best n syoknyer, kat cnie memang rilek...haha...bukan ape, staff kat cnie ade 10 orang je, dan sume bende deorang yang buat, termasuklah kerja2 kerani, akauntan, tukang kebun, cleaner....kesian, tapi nak buat macam mana, xkan nak biarkn sume2 tu tanpa ade sape2 yang buat kan...dah la deorang nie cbuk dengan kursus, meeting...

Tapi xpe la, sume bende nie xlame da sebab aku dapat tau tempat nie bakal dirobohkan dan dibina semula jadi satu kompleks yang lebih besar sekali dengan jabatan2 kerajaan yang lain macam LKIM...well, i think its a very brilliant idea so that this place will be a great place for import and export handling. Plus, with a new building and facilities, i'm sure that they will give an excellent services...let us pray for that...insyaallah...

Sunday, March 21, 2010

Perasaanku yang Perasan

Hurm...
ape la aku nie kn, tjuk blog basikal merah ku tp xde pn cte pasal basikal...
heee...mmg niat dihati nak post cte psl basikal aku si merah tu...tp xpnh nk mnyempat...
da la de problem gan blog nie smp terpakse ak dlete n wat blk...
almaklumlah org bru belajar...
trip ak sem nie pn da ade 2 berlalu pas sea survival tu...cte psl trip tu pn xpost lg kt blog nie
ak ngat nk story sume cte2 tu dlm flow flash back r...sesuai gan aku yg bz ngalahkan pm nie...
haha...pasnie ntah ble la plak ak leh blogging...hurm...
pape pn, kje mesti diteruskan...tingkatkan kualiti mantapkan prestasi...yeah... ^_^

Suka Atau Duka

By: Yanaruto

Gembira tak bermakna bahagia,
Sedih tak bermakna berduka atau kecewa,
Kadang2 gembira itu luka dan sedih itu permata
Luka hanya semntara tp kadang2 berparut,
Permata mmg bernilai tapi mengarut,
Memang dasar manusia, hanya permata yang bernilai di mata,
Walau permata nilainya hanya didunia,
Pdihnye rase bila kte hanya dperlukan ketika susah,
Dipinggirkan ketika senang,
Kte dijadikan kawan, peneman setia hanya ketika susah,
Tapi kte dijadikan sampah yg lgsung xberguna ketika senang,
Usah bimbang wahai kawan, bukan semua sampah itu xberguna
Sampah juga boleh menjadi sangat bernilai,
Standing permata yang berharga
Recycle…
Walau sudah berkali diguna, msih tetap boleh diguna
Menabur bakti, mencurah kasih, mengikat setia
Bangkit, Bangun,
Jangan pernah menyerah
Kerna kita punya hak untuk gembira, bahagia, berjaya,
Bukan berduka, kecewa, atau gagal
Setiap yang berlaku ada hikmahnya,
Ada sebabnya,
Ada rahsianya
Dunia cuma sementara, akhirat yang abadi selamanya
Berjuanglah untuk mencapai destinasi abadi yang gemilang bukan terbuang
Berusahalah kerna hanya insan yg berusaha dijanjikan kejayaan…
Duniawi dan ukhrawi…


Sea Survival Training


4 FEBUARY 2010

Hurm...sea survival...can't believe i've done it...haha... mle2 time smp tu cm xcye je kt tgh2 swah padi nie ade pusat akuatik? kt gunung lak tu....(gunung keriang). Percaya atau tidak, itulah knyataannye... ape yg kami wat? haha...mcm2 ader...



mle2...mesti la stretching dlu...kte longgarkn sume otot2 yg ade...haha... sbb klu xstretching, nnti ade plak yg cramp...skit tu...tp, ade gak yg cramp, mybe xstretch btol2...1,2,3,4,5,6,7,8.....



pastu, ape lg...terjun kolam...tp sblm basah tu, kte amik gmbr dlu sbg kenangan...peace... Dah amik gmbr, mari kte teruskan blaja...firstly, kne la blaja teknik2 yg betul. Dgr ckp cikgu...1,2,3,4,tarik...haha...sweet memory...skg skill breast stroke n freestyle yg betul da pn tau. So, pe lg, praktis la...praktis2 smp bleyh...sng je rpenye... ^-^



blaja dgn tekun, tolak tepi malu, segan, takut, malas klu nk berjaya...akhirnya, sume org bleh buat dgn btol...yahooooo.... Next, kte berpindah ke pool yg lbih dlm. Klu td tu 1.45 meter, skg 5 meter plak...wahaha... tp dgn life jacket la...huhu...air die lak tu mmg teramat sejuk...cm buh air cond je dlm air tu...hehe...xpn, die buh fridge dlm tu kot...mle2 kami diajar pkai life jacket dgn betul n cara terjun dgn slamat dan betul...


Then, semua org kne terjun...kpd yg tkut, xbrani, cuak, da seangkataan dgnnye, tuan aji tolak je...gle r tuan aji...cian kt yg kne tolak tu...ish2...Tp, nk wat cmne, terpakse wat cmtu utk beranikn dorg gak...last2, da brani ckit...good improvement... Pastu semua org diajar buat HELP POSITION, utk kekalkn haba bdn smntra diselamatkn... mmg xsjuk ble duk cmtu tau...ble bkak je kaki tgn dr help position tu, kus semangat...sejuk giler wa ckp lu...hurm...mreka yg cipta sea survival skill nie mmg da kaji perabis r psl nie...jd, kte kne la prkatikkn,jgn men hentam je...nnti dri sndri yg ssh..


After that, semua dmnta terjun dr platform 1 meter...yg tkut, skali lg tuan aji tolak...ish3... pastu, mcm2 lg la kne wat, wat circle utk attract helicopter nyer view, wat rakit manusia utk bantu org yg injured, towing technique, crocodile, mcm2 ader...yg pling best, sape2 yg brani, dbenarkn jump platform 3 meter, 5 meter n 7 meter...paling bestnyer, sume tu ak wat...huhu... pengalaman best siot...cm xcye je ak tejun 7 meter nyer platform...time nk terjun tu ade r rse cuak ckit coz tkt xckup nafas ble jtuh dlm air tu.


Tp ak terjun gak sbb klu x, nyesal seumur idup...haha...time terjun tu rse pnye la lme nk touch air, then ble touch je air, tgn tutup idung terlepas...memang pedih r air msuk idung. Tu pn bru air tawar, klu air masin, air laut xtau r nk kate per...tekanan udara n angin tu je da wat ak nyer google tercabut, last2 en. othman ckgu asas outdoors yg dive amikkn google tu. Ye r, ak mne nk leh dive dlm tu...mau telan air kolam tu separuh...haha...


Then, kami dberi taklimat psl ape yg ade dlm life raft, ape yg xleh wat, ape yg ptut dlakukn n ble bru leh mkn n minum. yg pling ak ngat, 24jam pertama no food no drinks, pstu xleh mnum air laut,xleh kncing, xleh tgkp n mkn ikan n mcm2 lg la...24 jam ptama xleh mkn n mnum sbb tnga kte still ade, so gnekn dlu sblm amik tnga len dr mknn n mnuman.


Pastu, xleh mnum air laut sbb air laut ak wat kte lg kurang air sbb tu air msin, nnti dehydrated. Xleh kncing sbb kncing kte de darah, so klu kncing gak, nnti jerung snyum r smpai telinga...haha...

Then, xleh tgkp n mkn ikn sbb klu korg tgkp, nnti kne siang n msk cmne? da r klu siang ikan tu sah2 ade darah kn...lg stu, yg pling pnting sbb ikan bnyk protein n protein memerlukn bnyk air utk dhadamkn. so, klu kte mkn gak, bdn kte akn kurang air. da r mmg ssh nk dpt fresh water... so, jgn ccari psl...


Hurm...abis je taklimat tu, program pn abis la...tp, bkn berakhir di ctu je, blk kampus, kne r wat report...haha...siap je kms2, kami pn berangkat pulang. Tp, sblm tu sggh tesco alor star dlu...hehe...smpt lg...smp je kmpus sume org blik ke rumah n kolej msg2...

Abis da stu field trip utk sem nie...
Next trip memukat r plak...haha...nelayan moden...
See u guys next tyme... ^-^